Follow through - stoten door de bal
Follow through ...
IS NIET ... het hoog aanspelen van de witte bal waardoor deze mooi voorwaarts volgt na contact met de doelbal
Wat is het dan wel?
Follow through is niets meer dan de beweging van de keu die nog een zekere afstand aflegt nadat het contact heeft plaats gevonden.
De lengte van de follow through heeft zeer zeker invloed op de inwerking van de keu op de speelbal, alsook op de verkregen positie nadien. Hoe korter de follow through wordt, hoe meer het accent van de stoot verschoven wordt op de witte bal. Deze manier 'kort op wit stoten' valt procentueel gezien eigenlijk niet veel voor. Doch er zijn redelijk wat spelers die vrij kort stoten met een intentie om op de witte bal te stoten. In veel gevallen wordt zelfs de borst of de zijkant van het lichaam niet geraakt op het einde van de swing. Wij raden steeds aan te stoten met een intentie naar de doelbal zodat de stootbeweging naar wit zich mooi verder doortrekt door deze bal.
DE INTENTIE NAAR DE DOELBAL
Het kan een beetje verwarrend klinken ... we stoten de witte bal weg, maar wel met de bedoeling om met de keu naar de doelbal te stoten en niet op de witte bal. En toch is het zo!
In de jaren 80 heeft de snookersport qua techniek en stijl een sprong gemaakt door Steve Davis.
Hij zei toen al ... 'je moet stoten alsof de witte bal er niet ligt'. Hier accentueerde hij het belang van een beweging door wit naar de doelbal.
Maar eigenlijk wist hij veel beter en bedoelde hij veel meer. Als de keu helemaal niet ver door de witte bal gaat, volgt een contact waarbij de witte bal wordt weggetikt. Als speler kan je zelfs het verschil goed horen tussen en stoot op wit of een stootbeweging door wit.
Als de keu meer lengte maakt, biedt het de mogelijkheid deze versnelling verder door de bal mee te nemen. Als de versnelling en timing goed worden afgesteld kom je met een lager verbruik van energie tot het veel meer rendement. Minder = meer. En, met de intentie om naar de doelbal te stoten ga je tegelijkertijd ook de keu meer gecontroleerd sturen qua richting. De keu volgt als het ware de intentie.
Probeer dus steeds zeer bewust de keu te sturen door wit, waarbij enerzijds de keu mooi recht naar voor blijft wijzen, en anderzijds de hoogte zo goed mogelijk gerespecteerd blijft.