visualisaties

Visualisaties

 

Visualiseren is het opnemen van 1 of meerdere beelden of een reeks van bewegingen in jouw gedachten.

De laatste 10 tot 15 jaar is het maken van visualisaties als hulp om prestaties in de sportwereld te optimaliseren een hele normale gangbare zaak geworden. Daar waar dit eerst als fabeltje werd afgedaan, is wetenschappelijk aangetoond dat visualisaties daadwerkelijk bijdragen tot het leveren van prestaties.

 

In zowat elke sport kan je voorbeelden vinden. Enkele mooie voorbeelden zijn:

 

- hoogspringer die zich mentaal prepareert en in gedachten de stappen en de sprong maakt,

- voetballer die zich mentaal voorbereidt op een perfecte vrije trap,

- tennisspeler die mentaal de juiste backswing of forehand beweging maakt om enige seconden later een 2e opslag te retourneren,

- skiër die de piste heeft gememoriseerd en voor hij vertrekt de bochten overloopt.

Ongetwijfeld zal jij er nog enkele  hier aan toe kunnen voegen.

 

HOE WERKT DIT?

 

Het principe is steeds hetzelfde. De persoon neemt beelden in zich op die de perfecte werkelijkheid voorstellen. Hij/zij maakt mentale oefeningen om het lichaam te conditioneren en klaar te maken om over te gaan tot het uitvoeren van een technische, tactische of mentale vaardigheid.

 

Onze gedachten en gevoelens sturen onze intenties en handelen aan. Door bepaalde gedachtenpatronen bewust voor te stellen (te visualiseren) ga je jouw onderbewustzijn programmeren. Jouw hersenen gaan spieren aansturen zodat een oefening goed kan uitgevoerd worden. Door visualisatie worden de hersenen in de juiste psychische en emotionele toestand gebracht. In de psychologie wordt dit ook wel 'arousal' genoemd.  

 

Wat je dus nodig hebt is een goede verbeeldingskracht om een bepaald beeld of opeenvolgende beelden goed voor te kunnen stellen. Focus je hierbij zeer sterk op de perfecte uitvoering. Je mag dit zo vaak doen als jij zelf wil. Doch het beste is dit even voor de eigenlijke prestatie te herhalen.

 

Het is zelfs zo dat iemand die goed kan visualiseren, zelfs de beweging fysiek niet hoeft te trainen. Door naar een ander te kijken train je jouw spiegelneuronen in de hersenen, op dezelfde manier zoals die getraind worden door diegene die de oefening uitvoert. In de sportwereld is dit langer gekend. Als je iemand naar een professionele sporter laat kijken, kan deze de bewegingen zodanig visualiseren dat hij dit kan overnemen en leren, zonder dat hij deze effectief fysiek traint. Doch het hoeft niet altijd een handeling te zijn. Je kan je ook focussen op een gemoedstoestand.

 

OP VLAK VAN SNOOKER

 

Er zijn tal van zaken waarvoor een visualisatie gemaakt kan worden:

- een perfecte break-off,

- een perfecte screw shot,

- een perfecte long pot,

- de gecontroleerde swing met de arm, etc.

 

Na een visualisatie-oefening doe je er goed aan om de oefening te eindigen met een sterke positieve affirmatie voor jezelf; zoals bijvoorbeeld 'ik ga het goed doen', 'ik ga presteren', 'ik kan het' of een andere. Dit zorgt voor een extra prikkeling waardoor de het beeld zich nog beter integreert. Je kan het vergelijken met de deur die je niet alleen sluit maar ook nog eens met een sleutel op slot draait.

 

Visualisatie past wederom in het verhaal dat een hele sterke positieve gedachte een positieve handeling uitlokt. Maar wel nuchter blijven in dit verhaal. Denk nu niet meteen dat je hiermee al jouw problemen kan oplossen. Maar het zal je zeker helpen als je jezelf hierin kan trainen.