Verschillende ademhalingstechnieken



Volgende ademhalingstechnieken werken reinigend en stimuleren de longen en zijn bevorderend voor lichaam en geest. Deze oefeningen vragen een minimum aan tijd en inspanning. 

Beter ademen = een gezonder lichaam.


1) de standaard buikademhaling (uitgelegd in vorig hoofdstukje)


2) de ingehouden adem (haling)


Deze oefening doe je in zithouding. Adem eerst enkele malen rustig in en uit. Daarna adem je diep uit en daarna diep in. Je brengt het hoofd lichtjes naar beneden en houdt de adem in. Na enkele seconden breng je eerst jouw hoofd terug recht en adem je rustig terug uit. Herhaal, en start terug met enkele malen rustig in en uit te ademen.

 

> > Deze oefening zorgt ervoor dat lichaamsweefsel intensiever van zuurstof worden voorzien. De effecten zijn een verhogend energiepeil en gevoel van algemeen welbevinden. Het lichaam ervaart meer energie.


3) de duur-ademhaling  (de adem van de overwinnaar)

 

Het beste doe je deze oefeningen in ruglig zodat je ontspannen bent. Adem eerst op jouw eigen tempo rustig in en uit. Daarna ga je de duur reguleren en begin je met 5 seconden rustig in te ademen (neus) en 5 seconden rustig uit te ademen (mond). Doe dit een 10x achter elkaar voordat je weer overgaat in jouw eigen ritme. Het is belangrijk dat je dit rustig doet en het debiet aan lucht dat naar binnen en buiten gaat zowel bij aanvang als bij einde gelijk is. Het is belangrijk het natuurlijke ritme van de ademhaling te volgen. Na een uitademing ga je merken dat nog niet direct de  inademing terug start en er een natuurlijke pauze plaats vindt. Wanneer de behoefte van het lichaam ontstaat om terug te ademen adem je vervolgens rustig in.


De bedoeling is om via herhaling en training de duur te verlengen naar 10 seconden, 15, 20, 25 en 30 seconden bij elke in- en uitademing. Hoe langer je dit in duur opbouw,t hoe kleiner de luchtstroom dient te worden. Breng hierbij de lippen op elkaar en laat de lucht door een zeer kleine opening naar buiten gaan. 

 

> > Deze ademhalingsoefening werkt rustgevend en vergroot de longcapaciteit. Ze verhoogt het energiepeil en maakt de geest helder.

 

4) de long stimulerende ademhaling (de adem van de bij).

 

Je plaatst je voor deze ademhaling in zithouding (grond of stoel). Je ademt enkel met de neus en houdt de lippen gesloten op elkaar. Na een rustige, comfortabele diepe inademing ga je bij de uitademing een neuriënd geluid maken (m-klank). Je brengt beide gesloten handen naar de borst. De onderkant van de pols blijft tegen de borst en je maakt hierbij polsbewegingen waardoor de vuist zachtjes afwisselend tegen de borst tikt. Je stopt hiermee tijdens de volgende inademing. Bij de daaropvolgende uitademing doe je net hetzelfde (m-klank + aantikken van de borst). Let op: sla niet hard met de vuisten op de borst!

 

> > Deze ademhaling stimuleert de longen waardoor de ademhaling wordt verlengd. Ze zuivert de luchtwegen, maakt het lichaam rustig, verbetert de klank en maakt de geest helder.

 

 

Al deze ademhalingsoefeningen werken reinigend in op de longen, lichaam en geest. Indien je aan migraine lijdt, epilepsie of herstellende bent van een lichamelijke ingreep, vragen we je om de diepe inademing te vermijden en deze oefeningen met een normale ademhaling uit te voeren.