Leid je een vrij normaal leven en is de stress gezond te noemen, dan heb je een zekere vorm van controle. Er is een balans tussen de draagkracht en de belasting. Mooi zo!
Als af en toe de prikkeling te veel voor je wordt, krijg je eigenlijk al eerste signalen die je eigenlijk laten zien dat er ergens iets fout gaat. Maar geen probleem. Als je na de prikkel goed herstelt nadien kan je jezelf weer opladen. Maar blijf goed waakzaam dat je hier geen controle verliest. Daarom is het belangrijk dat je in de manier waarop je snooker beleeft en hier over denkt al vooraf stress in zijn prille vorm kan vermijden of aanpakken. Voorkomen is beter dan genezen.
WAT IS DE OORZAAK? WAAROM ERVAAR IK STRESS?
Als je stress ervaart aan de snookertafel zal stress in jouw dagelijkse leven meestal ook wel een plaatsje hebben. Het is vooral belangrijk dat je op zoek gaat waar deze stress vandaan komt. Wat is de oorzaak van deze stress?
Voordat je stress begint aan te pakken is het dus nodig dat je echt weet wat deze stress veroorzaakt. Het je moeite met achterstand? Maak je je druk om jouw eigen vaardigheden of het niveau van de tegenstander? Lokt een bepaald gedrag stress uit? Durf hierover te praten. Maar doe er dan wel goed om hiervoor niet met de stresskippen in gesprek te gaan. Ga naar die persoon die je stabiel lijkt en al wat ervaring heeft. Of iemand die zich voorbeeldig weet te gedragen en elke situatie het hoofd biedt, ongeacht de omstandigheden.
GEESTELIJKE RUST
Het is belangrijk dat je naar aanleiding van een wedstrijd jezelf niet al te druk gaat maken. Daarom is het handig om voor de wedstrijd op tijd toe te komen. Dit geeft je wat tijd om tot rust te komen, te acclimatiseren. Of sla een babbel met collega's. Zit je liever wat alleen om de boel wat te observeren? Geen probleem. Het is vooral belangrijk dat je geestelijk tot rust komt. Ieder doet dit op zijn/haar manier.
Ben jij een speler die liever op het allerlaatste moment binnen wandelt en meteen de wedstrijd start? Dit kan ook natuurlijk. Maar toch opletten. Met alle drukte in het verkeer kan het soms zeer krap worden en dan zit je je al in de wagen druk te maken. En bij tornooien durft een wedstrijdplanning wel eens achterlopen. Als je graag meteen speelt kan het zomaar zijn dat je te horen krijgt om nog anderhalf uur te wachten.
RELATIVEREN
Komen prikkels van alle kanten op je af? Ervaar je druk? Laat je je dan zeker niet meeslepen. Probeer te relativeren? Is deze spanning of stress nodig? Helpt die mij? Het is belangrijk dat je jouw prioriteiten voor ogen houdt en de juiste keuzes maakt in functie van jouw welzijn.
Een gezonde spanning en stress kan bijdragen om jouw al sporter alert te houden en scherp te blijven staan. Een teveel aan stress kan het tegenovergestelde effect op jouw hebben. Probeer afstand te nemen van alle stress die jij niet nodig hebt en focus je sterk op wat jij gaat doen. Het gevoel van stress uitvergroten door er aandacht aan te schenken is nooit goed.
POSITIEF BLIJVEN
We hebben in dit grote mentale hoofdstuk al heel wat nadruk gelegd op een positieve ingesteldheid. Positief denken is in veel gevallen de aanleiding om ook positief te handelen. Met negatief denken en handelen komen we geen stap verder.
Train je om negatieve gedachten meteen te counteren met een positieve gedachte. Indien een negatieve handeling volgt op een negatieve gedachte bestaat het gevaar dat je in een neerwaartse spiraal terecht komt en het één het ander blijft opvolgen.
Je zou eventueel de volgende stappen kunnen volgen bij een negatieve ervaring/gedachte:
- laat de gedachte of ervaring binnen, maar zorg ervoor dat dit niet overgaat naar een negatieve uitingsvorm (verbaal of fysiek) ... laat ze dus toe maar reageer niet,
- neem afstand en probeer te herleiden hoe dit is ontstaan (in gedachten),
- neem hieruit een les mee voor jezelf en sluit deze ervaring volledig af,
- breng je aandacht terug naar het nu en geloof in jezelf, denk positief.
Een andere visuele aanpak kan misschien ook soelaas bieden.
Stel je voor dat, waar je je ook begeeft rond de snookertafel, er een fluïde koord uit de achterkant van jouw lichaam zich mee ontrolt. Bij iedere negatieve gedachte of gevoel knip je deze koord in gedachten door. Het 'doorknippen' staat voor het achterlaten van iedere negatieve gedachte of gevoel. Na het doorknippen ontrolt zich vanzelf wederom een nieuwe koord zonder enige negatieve belading. Je vertrekt terug met een positieve start.
BLIJF IN HET 'NU'
Je druk maken om iets wat voorbij is, draagt tot niets bij. Je kan alleen maar in het 'nu' zijn. Toch laten veel snookerspelers zich vangen door emoties met zich mee te dragen. Deze kunnen de prestaties negatief beïnvloeden.
Je hebt bijvoorbeeld de vorige wedstrijd een mooie break gemaakt. De volgende partij lijkt je een eitje want je voelt je goed. In heel veel gevallen zien we dat de volgende wedstrijd best moeilijk kan worden. Door je mentaal in te stellen 'wat ik daarstraks kon, kan ik nu vast ook wel' leef je niet in het nu. Nu is alles anders. Andere tegenstander, andere omstandigheden, andere ingesteldheid. Niet zoals bij negatieve gedachten is het soms raadzaam ook positieve gedachten in je toe te laten en ze daarna achter je te laten. Het is belangrijk dat je steeds goed in het 'nu-moment' blijft en nu jouw uiterste best doet zonder dat je mentaal nog teert op een goede of slechte ervaring van een uur geleden.
Of je nu een sporter bent die een beetje of veel stress ervaart. Standaard pak je dit aan door de stressfactor(en) duidelijk in beeld te brengen. Als je zelf vragen stelt bij de aanpak, kan je hiervoor terecht bij collega's of je kan ook professionele hulp aanspreken.
Negatieve gedachten en stress werken nooit probleemoplossend. Werk aan een positieve houding en ingesteldheid. Denk positief.