Een zelfbeeld is het beeld dat iemand heeft over zichzelf. Het wordt reeds gevormd op zeer jonge leeftijd. Het logische gevolg is dat het gevormde zelfbeeld, als resultaat op wat je hebt meegemaakt of wat anderen over je zeggen, steeds meer jouw gedragingen gaat bepalen. Dit kan positief, negatief of een mix van beiden zijn.
Omdat jouw gedragingen steeds meer gaan bepalen wie je bent en wat je doet, is het belangrijk voor jou om te weten of dit zelfbeeld klopt. Prosnooker heeft niet de medische capaciteiten om dit voor jou te zeggen. Maar vast staat dat iemand met een laag zelfbeeld meestal iets onzeker en angstig over komt en dit knaagt aan het zelfvertrouwen. Het woord 'zelfvertrouwen' zegt alles. Het is 'jezelf' 'vertrouwen'. Een gebrek aan zelfvertrouwen kan zomaar de reden zijn waardoor je blokkeert aan de tafel.
Prosnooker hanteert al jaren het gezegde dat 'iemand speelt zoals hij is in het dagelijkse leven'.
Hoe kleiner je jezelf in jouw gedachten maakt, hoe groter je de anderen maakt. Dit gegeven leeft enorm in de sportwereld en is het resultaat van verkeerd/negatief denken. Jouw gedachten gaan jouw handelen afstellen waardoor het zeer moeilijk wordt om bijvoorbeeld vanuit een positieve ingesteldheid en met vertrouwen resultaten neer te zetten.
HOE TE WERK?
Als iemand problemen met zijn/haar zelfbeeld heeft, doet hij/zij er goed aan om hier kritisch naar te kijken. In het voorbeeld van een laag zelfbeeld heeft negatieve input (over jezelf) de bovenhand gekregen. De bedoeling is dat dit beeld aangepakt wordt om de situatie te veranderen.
Dit zou je kunnen doen door bijvoorbeeld de aandacht te brengen naar positieve eigenschappen die je bezit en dit ook verbaal tegenover jezelf te bevestigen. Het verbale aspect is belangrijk omdat dit rechtstreeks invloed heeft op jouw gevoel. Probeer een positieve lichaamshouding te hebben (rechtstaan zowel als zittend) en doe dingen die je een goed gevoel geven. Oude negatieve gevoelens die opkomen kan je proberen te counteren met een positieve gedachte of zin. Na verloop van tijd zal je merken dat je heel anders in het leven komt te staan
Uitgaan van wat je kan en niet van wat je niet kan. Maar velen onder ons doen dit niet. Als je uitgaat van de prestaties van de tegenstander ga je niet uit van jouw eigen kwaliteiten. Als je de focus en de belangen op de verkeerde plaats legt, maak je jezelf klein wat ontegensprekelijk jouw eigen prestaties naar beneden brengt. Door de fout in jouw denken te maken, lok je een slecht resultaat uit. Als dit bevestigd wordt, heb je al vrij snel de neiging om te denken dat je het niet kan, of dat je niet goed genoeg bent.
Een sporter die een individuele sport beoefent, is eigenlijk alleen maar met zichzelf bezig. Hier is het dus van het grootste belang om op een positieve manier bezig te zijn met jouw eigen
sterktes.