Pols
In de bestaande vakliteratuur ga je heel weinig terug vinden over de functie of het belang van de pols tijdens de stoot. Toch zijn wij bij Prosnooker van mening dat dit een enorm, zelfs cruciaal element is in de aansturing en uitvoering van de stoot.
Onafgezien of je als speler nu een basisgrip hebt waarbij de pols zich mooi boven of net naast de keu bevindt, adviseren wij om er op toe te zien dat de pols tijdens de stoot niet naar buiten of naar binnen klikt. De positie van de pols dient in positie ten aanzien van de keu zowel voor als na de stoot hetzelfde te blijven.
Hoe kan je dit controleren? Eenvoudig! Wij nodigen je uit om de positie van de nerven van de keu, zowel voor als na de stoot, te controleren. Iedere draaiing van de pols impliceert een draaiing van de keu. De nerven gaan dit ogenblikkelijk laten zien.
Vaak is ook terug te zien dat vooral bij de intense stoten de pols wordt verdraaid. Laat je niet verleiden om kracht te laten domineren maar streef naar behoud van controle van de beweging. Bij krachtige stoten gaan we meestal de grip overaccentueren wat kan leiden tot een verdraaiing van de hand/pols, of het verplaatsen van de keu van haar rechte stootlijn. Word je verplicht om een stoot hard uit te voeren? Ok, maar de keu blijft wel recht naar voor gaan en de stand van de pols verandert niet.