De  fles - shaft


ANATOMIE VAN EEN SNOOKER KEU

 

De fles is het gedeelte van de keu dat voor de sluiting (joint) zit.


Het hout dat voor de shaft gekozen wordt is meestal Noord-Amerikaanse es (ash) of esdoorn (maple, ahorn). Dit is een vrij zachte houtsoort wat helpt bij de verwerking ervan, alsook bij het opvangen van de impact bij het stoten. De zachtere houtsoorten uit Europa voldoen eigenlijk  niet omdat ze onstabiel zijn.


Hier naast zie je voorbeelden van ash en maple.

Bij de es valt het op dat de structuur van de lijnen (nerven) veel duidelijker zichtbaar is.

Als de keu is afgewerkt zal je ook een nerfstructuur herkennen aan 2 kanten van de keu. Deze structuur neemt meestal de vorm aan van pijlen.



SPLICES

 

Bij de bewerking van de fles zal men starten met het aanbrengen van de splices in het dikkere gedeelte. Om dit te maken is een stukje vakmanschap nodig. Men gaat van de ronding aan 4 kanten een vlakke kant maken waarop een ander soort hout wordt gelijmd. Dit laat men enige tijd drogen om het daarna machinaal verder af te draaien in een draai-freesmachine naar de originele dikte van de keu.

 

SLUITINGEN

 

Na het aanbrengen van de splices in de fles, zal de sluiting voorzien worden in het dikkere gedeelte. De meest gekende is de sluiting waarbij je de beide delen van de keu in elkaar schroeft. Sluitingen met een klik-systeem zijn ook gangbaar.

Voor de sluiting wordt er in de kern van de keu een gat gemaakt waar de sluiting uiteindelijk in geschroefd en gelijmd gaat worden. Alles wordt tot in de perfectie uitgevoerd daar de keu de breedte van de sluiting dient aan te nemen.




FERRULE   (ringetje vooraan aan de tip van de keu)

 

De meest gangbare ferrules voor snookerkeuen zijn de ferrules zonder draad. Er bestaan ook  ferrules met draad. Doch deze vragen al meer detail in de afwerking. En de kans reëel is dat bij het er op schroeven van de ferrule het hout afbreekt.

Indien de gewone ferrule wordt gebruikt zonder schroefdraad zal de diameter van de keu op die plaats maar zeer lichtjes versmald worden. Het topje hout dat iets dunner is heet de 'tennon'. De ferrule wordt vervolgens op de keu gelijmd. Best wel wat precisiewerk, want alles moet perfect passen  om uiteindelijk de dikte van de keu mooi gelijk te laten lopen met de diameter van de ferrule.

De ferrules hebben vooral als taak om ervoor te zorgen dat de keu vooraan bij de impact van de stoot niet gaat scheuren. De dikte van ferrule kan bepalend zijn voor de reactie van de keu.